Do góry

Zupy Przepis na:

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 5982

Dodano:

Odsłon: 202

W ciągu dnia zrobiłam ciasteczka w czasie gdy gotował się a właściwie pyrkotał mój rosołek ze swojskiej własnej gęsi a mianowicie z jej nóg czyli ud. Dobrze ugotowany i aby był dobry rosół powinien gotować się co najmniej trzy godziny.

Składniki

  • 4 gęsie uda,
  • 1 mała cebula,
  • 2 spore marchewki około 200 g,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 spore łyżki natki pietruszki (mam swoją mrożoną).
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

Przygotowanie

  1. Do sporego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte gęsie uda czyli nogi i wkroić dowolnie marchew. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i zebrać powstałe szumowiny. gotując na wolniutkim ogniu w trakcie dodać suszona włoszczyznę oraz doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy, nadal gotując zdjąć nadmiar tłuszczu i dodać opaloną na gazie cebulę cały czas gotując na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na udach gęsich.

  2. Gdy w pyrkającym rosole mięso jest już miękkie aż odchodzi od kości a rosół zrobił się klarowny i pokrywa się skorupką widoczną na zdjęciu wtedy dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę chwilkę jeszcze pogotować na wolniutkim ogniu a następnie dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować, zdjąć z ognia, można jeszcze doprawić według swego smaku.

  3. Ugotowany pyszny, klarowny i pachnący swojską gąską rosół podałam z ryżem ugotowanym osobno taką miałam dziś ochotę na właśnie tak podany rosół. Rodzinka była zachwycona a i koleżanka bardzo chwaliła mój rosołek. Do podanego rosołu z ryżem można również dodać świeżo zmielony pieprz czarny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 08 kwietnia Dużo potraw Pani sporządza z gęsiny.
Ja też bardzo lubię pod każdą postacią .
Taki rosołek to pycha:-)
Ile waży u Pani taka swojska gąska ?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń