Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ciągu dnia zrobiłam ciasteczka w czasie gdy gotował się a właściwie pyrkotał mój rosołek ze swojskiej własnej gęsi a mianowicie z jej nóg czyli ud. Dobrze ugotowany i aby był dobry rosół powinien gotować się co najmniej trzy godziny.
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2536
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1913
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1670
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2536
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1913
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1670
Składniki
Do sporego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte gęsie uda czyli nogi i wkroić dowolnie marchew. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i zebrać powstałe szumowiny. gotując na wolniutkim ogniu w trakcie dodać suszona włoszczyznę oraz doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy, nadal gotując zdjąć nadmiar tłuszczu i dodać opaloną na gazie cebulę cały czas gotując na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na udach gęsich.
Gdy w pyrkającym rosole mięso jest już miękkie aż odchodzi od kości a rosół zrobił się klarowny i pokrywa się skorupką widoczną na zdjęciu wtedy dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę chwilkę jeszcze pogotować na wolniutkim ogniu a następnie dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować, zdjąć z ognia, można jeszcze doprawić według swego smaku.
Ugotowany pyszny, klarowny i pachnący swojską gąską rosół podałam z ryżem ugotowanym osobno taką miałam dziś ochotę na właśnie tak podany rosół. Rodzinka była zachwycona a i koleżanka bardzo chwaliła mój rosołek. Do podanego rosołu z ryżem można również dodać świeżo zmielony pieprz czarny.