Do góry

Zupy Przepis na:

Ryżowa z ziemniakami.

Ryżowa z ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 246

Podam wam dziś przepis na zupkę ryżową z ziemniakami tak jak gotuje moja mama, zrobiłam ją na kurzych łapkach, wiem są ludzie którzy zaraz mnie zmieszają z błotem że łapki to syf lub inne komentarze. Ja się tym nie przejmuje ponieważ my bardzo uwielbiamy łapki, robiłam już nawet galaretę z łapek jest przepyszna ale ten co nie spróbuje nie będzie wiedział czy dobre.

Składniki

  • 600 g kurzych łapek,
  • 2 marchewki około 200 g,
  • 1 liść pora,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 5 - 6 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków ),
  • 4 łyżki ryżu,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryżowa z ziemniakami.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć oczyszczone z paznokci łapki ( ja miałam wcześniej przygotowane i zamrożone ), jeśli ktoś nie trawi łapek może dać np. porcje rosołowe, dodać również marchew pokrojoną dowolnie gotować na średnim ogniu do miękkości łapek, w między czasie do gotujących się łapek dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz suszoną włoszczyznę i pogotować jeszcze chwilę do pokazującego się na wywarze tak zwanego kleiku.

  2. Gdy jest już widoczny kleik na wywarze z łapek dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu wsypać ryż dodać również pokrojony liść pora, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu, w międzyczasie doprawiając zupę przyprawą swoją ulubioną z solą. Jak już ziemniaki z ryżem są miękkie dodać drobno pokrojony czosnek a na sam koniec wkroić natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.

  3. Zupkę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem. Tak ugotowana zupka od razu przypomina mi moje dzieciństwo. Zawsze mama kombinowała abyśmy tylko się najedli i nie chodzili głodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń