Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotując wzorowałem się częściowo na Kuchennych Rewolucjach, ale nieco zmodyfikowałem składniki i uprościłem cały proces żeby zaoszczędzić czas. Wyszła bardzo dobra, polecam :) (szczególnie po imprezie ;) Jest wtedy wręcz idealna z taką dawką witamin :)
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
W pierwszym kroku kroimy wołowinę, mięso z łopatki, trochę boczku i kiełbasę. Zalewamy wodą w ilości plus minus niecały średni garnek, albo pół większego, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy tak długo aż drobinki mięsa utworzą warstwę na powierzchni wody (jak w rosole), przecedzamy przez sitko 1 lub 2 razy. Wywaru nie wylewamy odstawiamy na bok, mięso z sitka po przepłukaniu możemy też odstawić na razie. Równolegle do drugiego garnka wrzucamy pora, seler, pietruszkę, cebulę i marchewkę i gotujemy bulion warzywny, aż warzywa nie będą miękkie. Wody w jednym i drugim wypadku tyle, żebyśmy do później zlali do jednego garnka i żeby się zmieściło.
Trzecia rzecz - na patelnię kładziemy 3 łyżki masła i na nim przesmażamy : ząbki czosnku, 1 cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki, ogórki (uprzednio utarte na tarce - średnie ostrze). Dodajemy trzy łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Jak przestygnie dodajmy kapary, oliwki, trzy łyżki śmietany i mieszamy razem.
W ostatnim kroku mieszamy bulion ugotowany na mięsie z ugotowanym na warzywach, dolewamy około 1 litra soku z ogórków kiszonych i 4 łyżki stołowe soli. Chwilę gotujemy. Dorzucamy ugotowane uprzednio mięso i zawartość patelni. Mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy. Smacznego :)