Do góry

Zupy Przepis na:

Saljanka

Saljanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 9214

Gotując wzorowałem się częściowo na Kuchennych Rewolucjach, ale nieco zmodyfikowałem składniki i uprościłem cały proces żeby zaoszczędzić czas. Wyszła bardzo dobra, polecam :) (szczególnie po imprezie ;) Jest wtedy wręcz idealna z taką dawką witamin :)

Składniki

  • Marchew 1 duża, albo 2 mniejsze
  • Por 1 duży (bez liści)
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Pieczarki kilka sztuk (4-5)
  • Ogórki kiszone kilka (ja miałem dwa wielkie, czyli małych 4-5)
  • Seler (połówka)
  • Oliwki czarne kilkanaście sztuk
  • Kapary tak ok. 70 % zawartości słoiczka
  • Czosnek (może być dużo, nawet kilkanaście ząbków)
  • Cebula 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sok z ogórków kiszonych (śmiało :) około litra
  • Wołowina bez kości ok. 200 g
  • Mięso wieprzowe z łopatki bez kości ok 100 g
  • Boczek wędzony - kilka plastrów
  • Śmietana do zup 12 %
  • Masło
  • Kiełbasa - kawałek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Saljanka

Przygotowanie

  1. W pierwszym kroku kroimy wołowinę, mięso z łopatki, trochę boczku i kiełbasę.

    Zalewamy wodą w ilości plus minus niecały średni garnek, albo pół większego, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy tak długo aż drobinki mięsa utworzą warstwę na powierzchni wody (jak w rosole), przecedzamy przez sitko 1 lub 2 razy.
    Wywaru nie wylewamy odstawiamy na bok, mięso z sitka po przepłukaniu możemy też odstawić na razie.

    Równolegle do drugiego garnka wrzucamy pora, seler, pietruszkę, cebulę i marchewkę i gotujemy bulion warzywny, aż warzywa nie będą miękkie.

    Wody w jednym i drugim wypadku tyle, żebyśmy do później zlali do jednego garnka i żeby się zmieściło.

  2. Trzecia rzecz - na patelnię kładziemy 3 łyżki masła i na nim przesmażamy :

    ząbki czosnku, 1 cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki, ogórki (uprzednio utarte na tarce - średnie ostrze).

    Dodajemy trzy łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy.

    Jak przestygnie dodajmy kapary, oliwki, trzy łyżki śmietany i mieszamy razem.

  3. W ostatnim kroku mieszamy bulion ugotowany na mięsie z ugotowanym na warzywach, dolewamy około 1 litra soku z ogórków kiszonych i 4 łyżki stołowe soli. Chwilę gotujemy.



    Dorzucamy ugotowane uprzednio mięso i zawartość patelni.
    Mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń