Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Scypa to zupa biedaków z Małopolski. Kiedyś królowała na stołach mniej zamożnych Polaków. Do jej zrobienia potrzebne były składniki łatwo dostępne, których nigdy nie brakowało. Dowiedz się, jak zrobić scypę i przekonaj się, dlaczego jest tak wyśmienita.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 788
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 641
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13527
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2863
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 788
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 641
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13527
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2863
Składniki
Kapustę obierz z wierzchnich liści, usuwając też twardy głąb. Następnie grubo poszatkuj. Przełóż do większego garnka.
Wlej połowę mleka i wodę. Przełóż na palnik, a gdy zupa zacznie się gotować, wlej pozostałe mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać również obraną i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie.
Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj masło i dopraw według uznania solą. Odcedź ziemniaki. Przełóż je do miski i zalej scypą. Zupę biedaków z Małopolski możesz jeszcze udekorować ulubioną zieleniną.