Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Scypa to zupa biedaków z Małopolski. Kiedyś królowała na stołach mniej zamożnych Polaków. Do jej zrobienia potrzebne były składniki łatwo dostępne, których nigdy nie brakowało. Dowiedz się, jak zrobić scypę i przekonaj się, dlaczego jest tak wyśmienita.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1325
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4151
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1123
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1325
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4151
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1123
Składniki
Kapustę obierz z wierzchnich liści, usuwając też twardy głąb. Następnie grubo poszatkuj. Przełóż do większego garnka.
Wlej połowę mleka i wodę. Przełóż na palnik, a gdy zupa zacznie się gotować, wlej pozostałe mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać również obraną i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie.
Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj masło i dopraw według uznania solą. Odcedź ziemniaki. Przełóż je do miski i zalej scypą. Zupę biedaków z Małopolski możesz jeszcze udekorować ulubioną zieleniną.