Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Scypa to zupa biedaków z Małopolski. Kiedyś królowała na stołach mniej zamożnych Polaków. Do jej zrobienia potrzebne były składniki łatwo dostępne, których nigdy nie brakowało. Dowiedz się, jak zrobić scypę i przekonaj się, dlaczego jest tak wyśmienita.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1974
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 45
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1974
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 45
Składniki
Kapustę obierz z wierzchnich liści, usuwając też twardy głąb. Następnie grubo poszatkuj. Przełóż do większego garnka.
Wlej połowę mleka i wodę. Przełóż na palnik, a gdy zupa zacznie się gotować, wlej pozostałe mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać również obraną i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie.
Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj masło i dopraw według uznania solą. Odcedź ziemniaki. Przełóż je do miski i zalej scypą. Zupę biedaków z Małopolski możesz jeszcze udekorować ulubioną zieleniną.