Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Scypa to zupa biedaków z Małopolski. Kiedyś królowała na stołach mniej zamożnych Polaków. Do jej zrobienia potrzebne były składniki łatwo dostępne, których nigdy nie brakowało. Dowiedz się, jak zrobić scypę i przekonaj się, dlaczego jest tak wyśmienita.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14398
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19502
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13157
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14398
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19502
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13157
Składniki
Kapustę obierz z wierzchnich liści, usuwając też twardy głąb. Następnie grubo poszatkuj. Przełóż do większego garnka.
Wlej połowę mleka i wodę. Przełóż na palnik, a gdy zupa zacznie się gotować, wlej pozostałe mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać również obraną i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie.
Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj masło i dopraw według uznania solą. Odcedź ziemniaki. Przełóż je do miski i zalej scypą. Zupę biedaków z Małopolski możesz jeszcze udekorować ulubioną zieleniną.