Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna wersja zupy soczewicowej, prawie "biblijna"
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 60
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 158
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 36
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 100
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 60
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 158
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 36
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 100
Składniki
Namaczam soczewicę najlepiej dzień wcześniej, wtedy będzie się bardzo krótko gotowała. można namaczać ja też krócej- i tak się rozpadnie po pół godziny. W garnku do zupy podsmażam dwa pokrojone ząbki czosnku z warzywami bulionowymi i zielem i liściem
Po pól godzinie warzywa powinny być miękkie a ziarna soczewicy się rozpadać. Trzeba dodać kumin, chili, sól, i przeciśnięty czosnek i porządnie to zmalaksować.
Od siebie dodałam nać kolendry. Zupa najbardziej smakuje skropiona sokiem z lemonki lub cytryny bezposrednio na talerzu. Smacznego!