Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna letnia jarzynówka, koniecznie ze świeżą bazylią!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 368
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 832
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3691
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 368
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 832
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3691
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Składniki
Suszoną fasolę namocz odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Odlej wodę z moczenia, dodaj świeżą i gotuj fasolę 10 minut. Odcedź. Ponownie zalej wodą, dodaj ząbek czosnku i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Młodej fasoli nie trzeba wcześniej moczyć.
Przygotuj sos pistou: utrzyj 3 ząbki zmiażdżonego czosnku z bazylią, serem i 2-3 łyżkami dobrej oliwy. Ta pasta z bazylii nadaje zupie szczególną barwę i wspaniały aromat. Pistou możesz ewentualnie zastąpić domowym pesto z bazylii.
W dużym rondlu rozgrzej masło (bardzo lubię używać do tego celu masła klarowanego) i wrzuć posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pory. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojony w kostkę seler i plasterki marchewki. Smaż przez kolejne 5 minut.
Wlej do dużego garnka bulion (lub wodę), zagotuj i wkładaj kolejno podsmażone warzywa, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, ziemniaki podzielone na ćwiartki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Jeśli fasola (gotowana w oddzielnym garnku) jest już miękka, to dodaj ją razem z wywarem do zupy. Teraz wrzuć także kawałki pomidorów bez skórki oraz plasterki cukinii. Jeśli dodajesz do zupy makaron, to też dodaj go teraz. Całość gotuj jeszcze przez 8-10 minut, pamiętając o doprawieniu pieprzem i solą. Wyłącz gaz.
Do gotowej zupy dodaj sos pistou, ale już jej nie gotuj. Wymieszaj i nalewaj do talerzy,. Możesz również dodać łyżkę pasty wprost do talerza (wówczas resztę zupy będzie można odgrzać następnego dnia), smacznego!
Jedząc zupę, przenieś się marzeniami na pachnące ziołami wzgórza Prowansji :)