Do góry

Zupy Przepis na:

Soupe au pistou – prowansalska zupa warzywna z bazylią

Soupe au pistou – prowansalska zupa warzywna z bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3509

Dodano:

Odsłon: 320

Aromatyczna letnia jarzynówka, koniecznie ze świeżą bazylią!

Składniki

  • 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, lub obu rodzajów (najlepiej, aby była to fasola świeżo wyłuskana ze strąków, wtedy używa
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 2 młode pory
  • 3 marchewki
  • kawałek selera lub 1-2 łodygi selera naciowego
  • 6 małych ziemniaków
  • nieduża cukinia
  • 4 dojrzałe pomidory (jeśli bardzo duże, to 2 sztuki)
  • 1,5 l lekkiego bulionu warzywnego lub wody (ilość płynu zależy od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać)
  • 2 łyżki masła
  • garść świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki utartego, ostrego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • garść drobnego makaronu (małe kolanka, małe muszelki, łamane spaghetti) – opcjonalnie
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszoną fasolę namocz odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Odlej wodę z moczenia, dodaj świeżą i gotuj fasolę 10 minut. Odcedź. Ponownie zalej wodą, dodaj ząbek czosnku i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Młodej fasoli nie trzeba wcześniej moczyć.

  2. Przygotuj sos pistou: utrzyj 3 ząbki zmiażdżonego czosnku z bazylią, serem i 2-3 łyżkami dobrej oliwy. Ta pasta z bazylii nadaje zupie szczególną barwę i wspaniały aromat. Pistou możesz ewentualnie zastąpić domowym pesto z bazylii.

  3. W dużym rondlu rozgrzej masło (bardzo lubię używać do tego celu masła klarowanego) i wrzuć posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pory. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojony w kostkę seler i plasterki marchewki. Smaż przez kolejne 5 minut.

  4. Wlej do dużego garnka bulion (lub wodę), zagotuj i wkładaj kolejno podsmażone warzywa, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, ziemniaki podzielone na ćwiartki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  5. Jeśli fasola (gotowana w oddzielnym garnku) jest już miękka, to dodaj ją razem z wywarem do zupy. Teraz wrzuć także kawałki pomidorów bez skórki oraz plasterki cukinii. Jeśli dodajesz do zupy makaron, to też dodaj go teraz. Całość gotuj jeszcze przez 8-10 minut, pamiętając o doprawieniu pieprzem i solą. Wyłącz gaz.

  6. Do gotowej zupy dodaj sos pistou, ale już jej nie gotuj. Wymieszaj i nalewaj do talerzy,. Możesz również dodać łyżkę pasty wprost do talerza (wówczas resztę zupy będzie można odgrzać następnego dnia), smacznego!

  7. Jedząc zupę, przenieś się marzeniami na pachnące ziołami wzgórza Prowansji :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń