Zupy Przepis na:
Soupe au pistou – prowansalska zupa warzywna z bazylią

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3509
Dodano: 01.09.2016
Odsłon: 320
Składniki
- 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, lub obu rodzajów (najlepiej, aby była to fasola świeżo wyłuskana ze strąków, wtedy używa
- 250 g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 2 młode pory
- 3 marchewki
- kawałek selera lub 1-2 łodygi selera naciowego
- 6 małych ziemniaków
- nieduża cukinia
- 4 dojrzałe pomidory (jeśli bardzo duże, to 2 sztuki)
- 1,5 l lekkiego bulionu warzywnego lub wody (ilość płynu zależy od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać)
- 2 łyżki masła
- garść świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki utartego, ostrego sera
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- garść drobnego makaronu (małe kolanka, małe muszelki, łamane spaghetti) – opcjonalnie
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Suszoną fasolę namocz odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Odlej wodę z moczenia, dodaj świeżą i gotuj fasolę 10 minut. Odcedź. Ponownie zalej wodą, dodaj ząbek czosnku i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Młodej fasoli nie trzeba wcześniej moczyć.
-
Przygotuj sos pistou: utrzyj 3 ząbki zmiażdżonego czosnku z bazylią, serem i 2-3 łyżkami dobrej oliwy. Ta pasta z bazylii nadaje zupie szczególną barwę i wspaniały aromat. Pistou możesz ewentualnie zastąpić domowym pesto z bazylii.
-
W dużym rondlu rozgrzej masło (bardzo lubię używać do tego celu masła klarowanego) i wrzuć posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pory. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojony w kostkę seler i plasterki marchewki. Smaż przez kolejne 5 minut.
-
Wlej do dużego garnka bulion (lub wodę), zagotuj i wkładaj kolejno podsmażone warzywa, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, ziemniaki podzielone na ćwiartki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
-
Jeśli fasola (gotowana w oddzielnym garnku) jest już miękka, to dodaj ją razem z wywarem do zupy. Teraz wrzuć także kawałki pomidorów bez skórki oraz plasterki cukinii. Jeśli dodajesz do zupy makaron, to też dodaj go teraz. Całość gotuj jeszcze przez 8-10 minut, pamiętając o doprawieniu pieprzem i solą. Wyłącz gaz.
-
Do gotowej zupy dodaj sos pistou, ale już jej nie gotuj. Wymieszaj i nalewaj do talerzy,. Możesz również dodać łyżkę pasty wprost do talerza (wówczas resztę zupy będzie można odgrzać następnego dnia), smacznego!
-
Jedząc zupę, przenieś się marzeniami na pachnące ziołami wzgórza Prowansji :)
Komentarze do przepisu (0)