Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie w wielu domach w czasie Wielkanocy nie może zabraknąć staropolskiego żurku. Dlatego warto przypomnieć przepis, który stosuje już od paru lat. Jego podstawą jest oczywiście domowy zakwas, który już pomału trzeba zacząć przygotowywać.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1380
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4278
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1380
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4278
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy zakwas. Dla przypomnienia podaje link jak najlepiej go przygotować https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-wielkanocny-zurek,171773,pelen-brzuszek.html
Na początku obrać cebulę, dwie z nich pokroić na drobno, a pozostałe dwie w pióra. Z boczku odkroić tłusta część, a następnie pokroić w drobne paseczki. Rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim boczek razem z cebulką pokrojoną na drobno. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojoną w pióra cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do gorącej wody włożyć nakłutą białą kiełbasę i parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę i gdy ostygnie, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki, podsmażoną cebulkę z boczkiem i całość gotować do miękkości. Następnie wlać zakwas i gotować przez kilka minut. Na sam koniec zupę zabielić śmietanką, dodać chrzan wymieszany z przecisnietym przez praske czosnkiem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotowy żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.