Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie w wielu domach w czasie Wielkanocy nie może zabraknąć staropolskiego żurku. Dlatego warto przypomnieć przepis, który stosuje już od paru lat. Jego podstawą jest oczywiście domowy zakwas, który już pomału trzeba zacząć przygotowywać.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy zakwas. Dla przypomnienia podaje link jak najlepiej go przygotować https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-wielkanocny-zurek,171773,pelen-brzuszek.html
Na początku obrać cebulę, dwie z nich pokroić na drobno, a pozostałe dwie w pióra. Z boczku odkroić tłusta część, a następnie pokroić w drobne paseczki. Rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim boczek razem z cebulką pokrojoną na drobno. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojoną w pióra cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do gorącej wody włożyć nakłutą białą kiełbasę i parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę i gdy ostygnie, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki, podsmażoną cebulkę z boczkiem i całość gotować do miękkości. Następnie wlać zakwas i gotować przez kilka minut. Na sam koniec zupę zabielić śmietanką, dodać chrzan wymieszany z przecisnietym przez praske czosnkiem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotowy żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.