Do góry

Zupy Przepis na:

Szczawiowa z makaronem

Szczawiowa z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4972

Dodano:

Odsłon: 3355

Jest pyszna:)

Składniki

  • skrzydełka, 4
  • marchewka, 2
  • pietruszka, 2
  • seler, kawałek
  • por, nieduży
  • szczaw, 3-4 pęczki w zależności od wielkości
  • masło, łyżka
  • jajka ugotowane na twardo, 4-5 sztuk, zależy od upodobania
  • Śmietana 30%, pół szklanki
  • mąka
  • ugotowany makaron, najlepszy jest grubszy, np. świderki
  • Natka pietruszki, ok. łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szczawiowa z makaronem

Przygotowanie

  1. Na skrzydełkach i włoszczyźnie gotujemy wywar. W tym czasie szczaw płuczemy, siekamy i przesmażamy na masełku. Kiedy warzywa z wywaru są miękkie to je wyjmujemy, skrzydełka też.

  2. Do wywaru wrzucamy przesmażony szczaw i pokrojone w kosteczkę jajka. Gotujemy kilka minut, dodajemy posiekaną natkę. Z mąki i wody robimy "zaczepkę", czekamy aż się zagotuje i zupka nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.

  3. Na talerze wykładamy ugotowany makaron, zalewamy gorącą zupą i...pałaszujemy. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 09 kwietnia 2012 U nas w domu zawsze się jadło szczawiowa z makaronem i tak już zostało. Pewnie równie smaczna by była z ryżem, ale wolimy makaron :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 kwietnia 2012 Szczawiowa ? Z makaronem ? Nigdy nie jadłam w takiej konfiguracji , muszę spróbować .

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń