Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy lubi szpinak – jest zielony i dla wielu osób niesmaczny. Ta szpinakowa zupa krem jednak odczaruje ten składnik i sprawi, że każdy z domowników poprosi o dokładkę. Charakterystyczny, nieco gorzkawy posmak jest złagodzony za pomocą słodkiej śmietanki, która dodaje kremowości. Gałka muszkatołowa świetnie komponuje się z pozostałymi smakami. Ten krem jest idealną propozycją na chłodne, jesienne dni – wspaniale rozgrzewa, ale też dostarcza wielu witamin i minerałów ważnych dla utrzymania dobrej odporności organizmu.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1342
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1760
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9081
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1342
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1760
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9081
Składniki
Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż przez ok. 4 minuty do miękkości. Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Dodaj szpinak i podsmażaj go do utraty całej objętości.
Wlej bulion do garnka. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Zdejmij garnek z ognia. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj zupę na krem.
Krem wstaw ponownie na mały ogień i dodaj śmietankę. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinakową zupę krem podawaj na ciepło, po udekorowaniu kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi listkami szpinaku.