Do góry

Zupy Przepis na:

Tajska kapuścianka

Tajska kapuścianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 4351

Dodano:

Odsłon: 242

Lekkie danie z młodej kapusty,w azjatyckim stylu. Pyszna, dobrze doprawiona zupa. Jest dość kwaskowa i świetnie sprawdza się w cieplejsze dni.

Składniki

  • Bulion dowolny - 1l
  • Kapusta młoda - 1 nieduża główka
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ryż - 150g
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Imbir - 3cm
  • Mleko kokosowe - 250g
  • Liście kafir - 5 szt
  • Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżka
  • Sos sriracha - 2 łyżki płaskie
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tajska kapuścianka

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy. Marchew i selera kroimy w plasterki, cebulę w wiórka, pomidory w kostkę.

    Do bulionu wrzucamy ryż, a po 5 minutach warzywa i imbir (w całości lub ponacinany). Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy mleko kokosowe, kafir, trawę cytrynową, sok z cytryny i ostry sos. Doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń