Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko kwaśna, słodka i aromatyczna, taka właśnie jest zupa tajska tom kha gai. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Sprawdź przepis.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 106
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 106
Składniki
Przygotuj składniki, które będziesz wrzucać do gotującego się bulionu. Zacznij od pokrojenia imbiru w plastry, a także posiekania wewnętrznej części łodygi trawy cytrynowej.
Cebulę wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem chwilę podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Obierz i posiekaj papryczkę chili, dodaj do smażenia. Na patelnię dorzuć także brązowy cukier. Chwilę gotuj pod przykryciem i odstaw.
Teraz zacznij robić zupę. Zagotuj wodę lub bulion wraz z mlekiem kokosowym. Zmniejsz ogień i dodaj imbir, trawę cytrynową, a także wcześniej przygotowaną cebulę, czosnek, papryczkę chili i brązowy cukier. Gotuj chwilę.
Dodaj oczyszczone z pancerzy, jelit i ogonków krewetki, a następnie grzyby. Gotuj przez około minutę.
Po tym czasie dodaj sos rybny, wyciśnięty sok z limonek, a także sos sojowy. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Nie doprowadzaj do wrzenia, aby zupa nie straciła swojej konsystencji. Od czasu do czasu wymieszaj wszystkie składniki.
Zupa tajska dobrze wygląda na głębokim talerzu wraz z świeżą kolendrą. Przed podaniem możesz pozbyć się też imbiru i trawy cytrynowej.