Do góry

Zupy Przepis na:

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2270

Dodano:

Odsłon: 2312

Potrawy kuchni tajskiej są pikantne i aromatyczne. Dominują w niej m.in. pasty curry, mleczko kokosowe, imbir, trawa cytrynowa. Czyli wszystko co uwielbiam. A dużym plusem jest to, że wszystko przygotowuje się bardzo szybko. Ta zupa to ciekawe połączenie ostrej pasty curry ze słodkawym mlekiem i słonym sosem sojowym. Jak dla mnie rewelacja!

Składniki

  • Filet z kurczaka - 1 szt. pojedynczego
  • Olej kokosowy - lub inny roślinny - 2 łyżeczki
  • Czerwona papryka - 1 szt. małej
  • Pasta curry - zielona - 2 łyżeczki
  • Cebula - 1 mała
  • Bulion drobiowy - 1,5 litra
  • Grzyby Shiitake - 20 g (suszonych)
  • Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
  • Mleko kokosowe - 250 ml
  • Sos sojowy - 2 łyżeczki
  • Świeża kolendra - do posypania
  • Makaron sojowy - vermicelli - mała paczka (100 g)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka myjemy, kroimy na małą kostkę. W kostkę kroimy też paprykę czerwoną i cebulę. Na oleju podsmażamy pastę curry, dodajemy pokrojonego fileta z kurczaka i mieszając podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebule i chwilę podsmażamy. Na końcu dodajemy pokrojoną paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy gorący bulion, dodajemy namoczone i pokrojone na kawałki grzyby shiitake - gotujemy parę minut, doprawiając sosem sojowym. Dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze 5 min. Na samym końcu dolewamy mleczko kokosowe i ewentualnie jeszcze trochę sosu sojowego do smaku. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z z makaronem sojowym (zalewamy go gorącą wodą, chwilę moczymy, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki). Posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń