Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tani barszcz wigilijny w czasach, gdy ceny w sklepach ciągle rosną, z pewnością jest potrzebny. Choć przygotowuje się go z małej liczby składników, wciąż pozostaje aromatyczny. Jeśli zależy ci, żeby nie wydać fortuny na święta, przekonaj się jak zrobić tani barszcz na wigilię.
Polecam.
Odsłon: 281
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 164
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 281
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 164
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 100
Składniki
Zacznij gotować bulion. W międzyczasie, w gumowych rękawicach, obierz buraki ze skórki. Pokrój je w cieńsze plastry. Czosnek obierz i przekrój na mniejsze kawałki.
Gdy bulion będzie się gotował, wrzuć buraki wraz z łyżką octu. Dodaj też suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsyp też ziarenka pieprzu. Następnie gotuj pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
Gdy buraki będą miękkie, przecedź zupę przez sito do oddzielnego naczynia. Dopraw tani barszcz wigilijny majerankiem, solą i pieprzem. Spróbuj. Jeśli jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu. Smacznego!