Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tani barszcz wigilijny w czasach, gdy ceny w sklepach ciągle rosną, z pewnością jest potrzebny. Choć przygotowuje się go z małej liczby składników, wciąż pozostaje aromatyczny. Jeśli zależy ci, żeby nie wydać fortuny na święta, przekonaj się jak zrobić tani barszcz na wigilię.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1185
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2888
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 987
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1758
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1185
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2888
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 987
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1758
Składniki
Zacznij gotować bulion. W międzyczasie, w gumowych rękawicach, obierz buraki ze skórki. Pokrój je w cieńsze plastry. Czosnek obierz i przekrój na mniejsze kawałki.
Gdy bulion będzie się gotował, wrzuć buraki wraz z łyżką octu. Dodaj też suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsyp też ziarenka pieprzu. Następnie gotuj pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
Gdy buraki będą miękkie, przecedź zupę przez sito do oddzielnego naczynia. Dopraw tani barszcz wigilijny majerankiem, solą i pieprzem. Spróbuj. Jeśli jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu. Smacznego!