Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tani barszcz wigilijny w czasach, gdy ceny w sklepach ciągle rosną, z pewnością jest potrzebny. Choć przygotowuje się go z małej liczby składników, wciąż pozostaje aromatyczny. Jeśli zależy ci, żeby nie wydać fortuny na święta, przekonaj się jak zrobić tani barszcz na wigilię.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12495
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 888
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12495
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 888
Składniki
Zacznij gotować bulion. W międzyczasie, w gumowych rękawicach, obierz buraki ze skórki. Pokrój je w cieńsze plastry. Czosnek obierz i przekrój na mniejsze kawałki.
Gdy bulion będzie się gotował, wrzuć buraki wraz z łyżką octu. Dodaj też suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsyp też ziarenka pieprzu. Następnie gotuj pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
Gdy buraki będą miękkie, przecedź zupę przez sito do oddzielnego naczynia. Dopraw tani barszcz wigilijny majerankiem, solą i pieprzem. Spróbuj. Jeśli jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu. Smacznego!