Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarator to bułgarski chłodnik z jogurtu, zsiadłego mleka i ogórków. Jest doskonałą propozycją na lato. Pozwala szybko się schłodzić, a dodatkowo bardzo dobrze uzupełnia niedobór płynów w organizmie. Zupa jest podawana na zimno, a nawet w temperaturze lodowatej. Działa lepiej niż lody! W Bułgarii upały bywają nie do wytrzymania, a właśnie tarator pozwala mieszkańcom tego kraju przetrwać najwyższe nawet temperatury. Mówi się, że historia tego dania jest tak długa, jak tradycja wytwarzania samego jogurtu. Przekonaj się samodzielnie, jak wspaniale ta zupa smakuje i schładza rozgrzany organizm.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19493
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4360
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1053
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4241
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19493
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4360
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1053
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4241
Składniki
Ogórek umyj i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt ze zsiadłym mlekiem. Przelej mieszaninę do ogórków. Możesz też zamienić te dwa składniki na oryginalny jogurt bułgarski, jeśli masz do niego dostęp.
Dodaj wodę i dopraw solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do miseczek na zupę. Orzechy posiekaj. Tarator skrop olejem i udekoruj orzechami. Podawaj na zimno.