Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarator to bułgarski chłodnik z jogurtu, zsiadłego mleka i ogórków. Jest doskonałą propozycją na lato. Pozwala szybko się schłodzić, a dodatkowo bardzo dobrze uzupełnia niedobór płynów w organizmie. Zupa jest podawana na zimno, a nawet w temperaturze lodowatej. Działa lepiej niż lody! W Bułgarii upały bywają nie do wytrzymania, a właśnie tarator pozwala mieszkańcom tego kraju przetrwać najwyższe nawet temperatury. Mówi się, że historia tego dania jest tak długa, jak tradycja wytwarzania samego jogurtu. Przekonaj się samodzielnie, jak wspaniale ta zupa smakuje i schładza rozgrzany organizm.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Ogórek umyj i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt ze zsiadłym mlekiem. Przelej mieszaninę do ogórków. Możesz też zamienić te dwa składniki na oryginalny jogurt bułgarski, jeśli masz do niego dostęp.
Dodaj wodę i dopraw solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do miseczek na zupę. Orzechy posiekaj. Tarator skrop olejem i udekoruj orzechami. Podawaj na zimno.