Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół to tradycyjna, polska zupa, która króluje na niedzielnych stołach, ale też na chrzcinach, weselach i innych okolicznościowych imprezach. Może być bazą do innych zup. Tęgi rosół znakomicie rozgrzewa i krzepi w czasie infekcji. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką sprawdzony przepis na tę smakowitą zupę. Przygotowanie rosołu jest dość czasochłonne, ale bardzo proste.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Umyj i oczyść kawałki kurczaka. Jeśli to konieczne, usuń nadmiar tłuszczu. Przełóż do garnka, zalej zimną woda i zagotuj.
Umyj i obierz warzywa (marchewki, pietruszki, selera, pora). Pokrój na kawałki. Cebulę obierz z łupiny, przekrój na pół i opiecz na suchej patelni.
Zbierz szumowiny z rosołu. Włóż do garnka warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Możesz dołożyć też łupiny z cebuli – dodadzą zupie złocistego koloru. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około godzinę.
Dodaj do garnka około łyżeczkę soli i połowę natki pietruszki (drugą część posiekaj i zostaw do dekoracji). Gotuj jeszcze przez około pół godziny. Jeśli zachodzi taka potrzeba, pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przecedź rosół. Dołóż do niego z powrotem pokrojoną w plasterki marchewkę i kawałki mięsa z kurczaka. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki.