Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół to tradycyjna, polska zupa, która króluje na niedzielnych stołach, ale też na chrzcinach, weselach i innych okolicznościowych imprezach. Może być bazą do innych zup. Tęgi rosół znakomicie rozgrzewa i krzepi w czasie infekcji. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką sprawdzony przepis na tę smakowitą zupę. Przygotowanie rosołu jest dość czasochłonne, ale bardzo proste.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Umyj i oczyść kawałki kurczaka. Jeśli to konieczne, usuń nadmiar tłuszczu. Przełóż do garnka, zalej zimną woda i zagotuj.
Umyj i obierz warzywa (marchewki, pietruszki, selera, pora). Pokrój na kawałki. Cebulę obierz z łupiny, przekrój na pół i opiecz na suchej patelni.
Zbierz szumowiny z rosołu. Włóż do garnka warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Możesz dołożyć też łupiny z cebuli – dodadzą zupie złocistego koloru. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około godzinę.
Dodaj do garnka około łyżeczkę soli i połowę natki pietruszki (drugą część posiekaj i zostaw do dekoracji). Gotuj jeszcze przez około pół godziny. Jeśli zachodzi taka potrzeba, pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przecedź rosół. Dołóż do niego z powrotem pokrojoną w plasterki marchewkę i kawałki mięsa z kurczaka. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki.