Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-07-2022
Włoska wersja flaków jest nieco inna niż polska - gęsta, mocno warzywna. Smakują świetnie i bardzo polecam spróbować, ja z pewnością będę wracać do tego przepisu.
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 261
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 536
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 718
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1143
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 228
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6113
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 261
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 536
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 718
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1143
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 228
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6113
Składniki
W przepisach często flaki są obgotowywane jeszcze raz przed przygotowaniem dania. Ja tego nie robię, ale oczywiście można. Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, a selera obieramy z grubszych włókien i kroimy w plastry. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów), goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy flaki, wino, bulion, pomidory, chilli i zioła. Dusimy na małym ogniu. Długo. Najlepiej około 2 godzin. Flaki powinny być miękkie, a całe danie gęste. Przed podaniem posypujemy parmezanem (ja ten krok pominęłam). Podajemy z pieczywem.