Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4701
Dodano: 22.03.2014
Odsłon: 1843
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości letniej wody (tyle, aby napęczniałe grzyby były przykryte). Por pokrój drobno, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekaj.
Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło i wrzuć warzywa.
Zeszklij je na niedużym ogniu.
Wrzuć dość grubo pokrojone pieczarki. Podsmaż na dość dużym ogniu, aż odparuje cały płyn. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
Dopraw mocno pieprzem. Nie sól, bo bulion jest już słony!
Wlej namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dodaj gorący bulion i gotuj ok. 25 - 30 minut, aż grzyby będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Makaron ugotuj oddzielnie - powinien być "al dente".
W rondelku zagrzej śmietanę, dodaj do niej potarty ser i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj dwie - trzy chochle wywaru i dokładnie rozmieszaj.
Wlej zawartość rondelka do zupy, mieszając intensywnie. Dopraw do smaku.
Zagotuj, ale zaraz potem zdejmij z ognia.
Zupę podawaj z makaronem, obficie posypaną natką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 26 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszna.4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 marca 2014Zgłoś do usunięcia
za zupami nie przepadam,ale grzybowe uwielbiam:)4 Kto głosował? | Odpowiedz