Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turecki rosół, czyli Şehriyeli tavuk çorbası, to bulion przygotowany oryginalne na kurzych udkach, z zasmażką i warzywami. W tej wersji mąkę dodaję się do warzyw, aby zagęścić zupę. Mięso jest delikatne, wywar bardzo esencjonalny, a warzywa mięciutkie. Sprawdź, czy turecki rosół zasmakuje ci równie mocno jak polska tradycyjna zupa.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Przygotowanie tureckiego rosołu rozpocznij od ugotowania wywaru. 4 oczyszczone udka z kurczaka przełóż do garnka. Cebule i marchewkę obierz. Cebulę pokrój na ćwiartki, a marchewkę na grube plastry. Dorzuć warzywa do mięsa. Zalej zimną wodą - tak, aby składniki były dokładnie przykryte. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Gdy bulion na turecki rosół będzie się gotował, zabierz się za pozostałe składniki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Weź głębszy garnek i rozgrzej w nim trochę oliwy. Wrzuć startą marchewkę i smaż, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć masło. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i również dodaj do garnka. Obierz i pokrój cebule na piórka. Wrzuć i wymieszaj składniki dokładnie. Na końcu umyj paprykę i pokrój ją w dość dużą kostkę. Również dodaj do warzyw w garnku, przemieszaj. Przykryj przykrywką i duś przez 10 minut na małym ogniu.
Gdy bulion skończy się gotować, wyjmij z niego udka z kurczaka i widelcem zdejmij niedbale mięso z kości. Do osobnej miski odcedź też warzywa z wywaru.
Do usmażonych warzyw wlej 200 ml wody i wsyp 2 łyżki mąki. Wymieszaj, aż do powstania kleistej papki. Wlej bulion z kurczaka i kolejne 200 ml wody. Dobrze przemieszaj, żeby zasmażka z mąki się „rozkleiła”. Przykryj pokrywką i gotuj aż do wrzenia.
Dodaj zdjęte z kości mięso z kurczaka i 100 gramów makaronu. Dopraw solą i pieprzem według preferencji. Wymieszaj turecki rosół. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 15 minut.
Turecki rosół przełóż na miski. Możesz go udekorować świeżą natką pietruszki.