Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś pyszniejszego niż pyszny polski rosół? Może...japoński ramen! Danie zachwyci zarówno wegetarian jak i mięsożerców. Syta, rozgrzewająca i aromatyczna zupa - nie można przejść obojętnie!
Składniki
Grzyby shitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin *lub na noc dzień wcześniej.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Kroimy w kosteczkę pora, marchew oraz seler. Wszystko razem smażymy do czasu aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
Do garnka przelewamy grzyby oraz wodę, w której grzyby się moczyły. Całość zalawamy bulionem warzywnym i solimy do smaku.
Wywar gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny. W tym czasie idziemy sprzątać mieszkanie albo oglądać Potop.
Kiedy już mieszkanie lśni i dobro wygrywa ze złem do zupy dorzucamy miso i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie wywar przelewamy przez sito.
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Kroimy grzyby, podsmażamy cząstki jarmużu, odcedzamy kukurydzę, gotujemy jajko na miękko i kroimy papryczkę na niewielkie plasterki. Tak naprawdę do naszego ramenu możemy wrzucić wszystko - od marchewki, przez tofu po pieczony boczek (w wersji dla mięsożerców - przepis na mięsny ramen poniżej).
Na talerzu układamy makaron, następnie dodatki i wszystko zalewamy (koniecznie gorącym!) wywarem. .