Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na wegetariańską zupę ogórkową zabielaną śmietanką kremówką, która nigdy się nie waży. W przeciwieństwie do zupy na bazie mięsa, taka wegetariańska zupa gotuje się o wiele szybciej, serdecznie polecam :-)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6984
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6984
Składniki
Zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia warzyw i przełożenia ich do osobnych talerzyków, ponieważ będziemy je stopniowo dorzucać do zupy. Na dnie większego gara rozgrzewamy sporo oliwy, następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Po cebuli dodajemy marchewkę, znów smażymy ok. 2-3 minuty. Później w ten sam sposób dodajemy pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Chwilę smażymy, a następnie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszkę i eko-przyprawę do rosołu. Smażymy wszystko ok 2-3 minuty. Następnie wlewamy ok. 3 litry wody, przykrywamy. Gotujemy 15 minut od zawrzenia. W międzyczasie ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Siekamy koperek. Gdy zupa się gotuje, dodajemy do niej kozieradki. A po 15 minutach gotowania warzyw, dodajemy starte ogórki i gotujemy wszystko razem jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy 3 łyżeczki soli, pieprz i wyłączamy zupę. Na wyłączonej już zupie dolewamy śmietankę kremówkę, ok. 80 ml. Tej śmietanki nie trzeba hartować, ona nigdy się nie waży. Na samym końcu wrzucamy koperek i gotowe. Smacznego :-)