Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka zupa pomidorowa, bez mięsa, wegetariańska, ze słodką śmietanką, której nie trzeba hartować, pyszna, aromatyczna, serdecznie polecam.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 415
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4485
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 323
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 435
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 415
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4485
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 323
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 435
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie bierzemy większy gar, na dno lejemy oliwę. Na to wrzucamy cebulkę, chwilę smażymy i dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie, czarnuszkę, tak na oko, ale nie za mało, by zupa miała smak. I smażymy wszystko.
Gdy podsmaża się cebulka, to wtedy kroimy w kosteczkę umyte i obrane marchewki, pietruszki, seler i por.
Pokrojone warzywa wrzucamy po kolei do gara i razem wszystko chwilę smażymy.
Następnie wlewamy ok. 3 litrów wody, przykrywamy gar i tak gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron lub ryż.
Gdy zupa się już pogotuje to czas na przyprawy. Wsypuję około dwóch łyżeczek soli, trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy.
Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli.
W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona, dodajemy słodką śmietankę 30%, ok. 100 ml i wlewamy ją prosto z kubeczka do zupy. Nie trzeba hartować. Słodka śmietanka nigdy się nie zważy i bardzo fajnie łagodzi kwaśność przecieru.
Na samym końcu do zupy wrzucamy ugotowany makaron lub ryż. Jeszcze sypiemy bardzo dużo majeranku i zupa jest gotowa. Smacznego :-)