Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nie jest zwykła zupa. I choć nazwa brzmi swojsko, to tylko dwa składniki sprawiają, że można o niej pomyśleć jak o zwykłym daniu. Smak wchodzi na wyższy poziom dzięki zblendowanej cukinii, wyraźnej nucie cheddara i kawałkom chrupiącego selera naciowego. Wiejska zupa z cheddarem jest tak sycąca, że z powodzeniem może pełnić rolę dania jednogarnkowego. Nadaje się na obiad, gorącą kolację, bez wstydu można ją podać gościom podczas różnych uroczystości. Tu tradycja miesza się z nowoczesnością, warto włączyć tę zupę do domowego menu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1743
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1743
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Ugotuj litr ulubionego bulionu - warzywny lub mięsny. Cukinię i pokrój w kostkę, podobnie ziemniaki. Cukinię wrzuć do bulionu i gotuj do momentu, gdy zmięknie.
Gdy cukinia będzie gotowa, zblenduj ją w zupie. Do zupy wrzuć ziemniaki i gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną, nie możesz ich rozgotować. W tym czasie pokrój kiełbasę w grubą kostkę lub pół talarki, a cebulę w drobną kostkę. Kiełbasę podsmaż na oleju, a gdy się zarumieni, dorzuć cebulę. Całość podsyp majerankiem i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu do momentu, aż cebula będzie zeszklona na złoty kolor.
Wrzuć kiełbasę z cebulą (uprzednio możesz ją odsączyć z nadmiaru tłuszczu) do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj na małym ogniu po przykryciem. Dopraw sola i pieprzem. Cheddar pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dorzuć do zupy - gotuj nie dłużej niż 2 minuty, by ser się delikatnie roztopił. Opcjonalnie wraz z serem do zupy wrzuć pokrojony w księżyc seler naciowy - podbija smak zupy i delikatnie chrupie.
Bezpośrednio na talerz możesz dodać posiekaną pietruszkę lub koper, a także po łyżeczce kwaśnej śmietany. Zupa wiejska z cheddarem wybornie smakuje z grzankami na maśle.