Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2327

Dodano:

Odsłon: 12982

Bardzo prosty przepis na bezmięsną zupę z suszonych grzybów. Dokładnie taka zupa podawana jest w naszym domu na Wigilię.

Składniki

  • garść suszonych grzybów
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/3 kostki masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 2 godziny.

  2. Razem z wodą, w której się moczyły, przelać do większego garnka, dolać wody i wstawić na gaz. Dodać pieprz i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem aż grzyby będą miękkie.

    Dodać obraną cebulę i obrane, pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, posolić.

    Gotować aż ziemniaki zmiękną.

    Dodać 1/3 kostkę masła i rozrobioną śmietanę.

    Poczekać aż całość się zagotuje.

    Doprawić do smaku sola i mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 03 listopada 2014 Zupka super ale tylko z makaronem, nie lubie zimniakow w grzybowej, ale to kwestia gustu, pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martinezo 03 listopada 2014 PYCHA !!!
...i to ze śmietaną oczywiście ;-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 listopada 2014 Zupa pyszna,ale u mnie śmietana do wigilijnych potraw nie wchodzi w grę -) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń