Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka i aromatyczna zupa z zielonych szparagów. Jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Zobaczcie, jakie to proste.
blender
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25982
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3410
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1440
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25982
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3410
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1440
Składniki
Szparagi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odciąć końcówki, Pokroić na małe kawałki o długości około 2-3 cm.
Na patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do uzyskania pięknego złotego koloru. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ziemniaka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem i cebulą przez około 7 minut.
Następnie dodać pokrojone łodyżki szparagów (bez główek) i smażyć przez 3 minuty. Na koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do garnka przelać bulion i zagotować. Dodać podsmażone warzywa. Gotować przez 5 minut, następnie dodać główki szparagów i gotować przez 2 minuty (kilka główek można odłożyć na bok do dekoracji).
Zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę i bazylię.
Gotowy krem serwować z główkami szparagów i grzankami. Smacznego!