Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Straciatella to włoska zupa jajeczna, składająca się z bulionu i mieszanki jaj ze startym parmezanem, solą, gałką muszkatołową i skórką cytryny, z czego powstają pożywne kluseczki. Zaskakujące dopełnienie stanowi szpinak. Ciekawostką jest, że stracciatella to po włosku „mały strzęp”, a danie jest najbardziej popularne w regionie Lacjum, a konkretnie w okolicach Rzymu. Włosi nazywają ten wywar „zupą z kurczaka na lekarstwo”, ponieważ ze względu na swoje rozgrzewające i wzmacniające właściwości świetnie sprawdzi się w sezonie przeziębieniowo-grypowym.
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 414
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 494
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6496
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 578
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 414
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 494
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6496
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 578
Składniki
Ugotuj bulion z kurczaka i przecedź. Mięso możesz obrać i dodać do zupy lub użyć do sałatki. W małej misce wymieszaj jajka, świeżo zmielony pieprz czarny, starty parmezan, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, skórkę i sok z cytryny oraz sól. Masa powinna wyjść bez grudek, a składniki ładnie się połączyć.
Ponownie zagotuj bulion, następnie zmniejsz ogień do średniego. Zamieszaj zupę, aby zaczęła wirować i powoli wlewaj masę jajeczną do bulionu, jednocześnie stale mieszaj rosół widelcem. Efektem będą bardzo drobne kluseczki. Do zupy dodaj świeży, umyty szpinak i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę podawaj gorącą z kawałkami czosnkowej bagietki. Udekoruj listkami natki pietruszki.