Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wodzianka jaką teraz opiszę jest ulepszona przez mojego męża. Jest tak smaczna, że jak się zje raz to prosi się o więcej. U nas się mówi (wodzionka) Prosta i szybka w przygotowaniu , bardzo smaczna. Przepis banalnie prosty.
nóż, garnek, deska,
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4699
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4151
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4699
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4151
Składniki
Do garnka wlać wodę , włożyć opłukany boczek wędzony, dodać obrane, pokrojone ząbki czosnku oraz odrobinę soli. Gotować do miękkości boczku. Następnie boczek wyjąc i pokroić w mniejsze kawałki. Cebule obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarownym na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę, smażyć jeszcze przez chwile. Usmażoną cebule wraz z kiełbasą dodać do wywaru z boczku , dodać również pokrojony boczek. Doprawić do smaku pieprzem solą oraz przyprawą uniwersalną i przyprawą płynną. Przygotować grzanki , kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarownym. Na talerze nałożyć podsmażone grzanki i zalać wywarem czyli ugotowaną zupą. Tak właśnie przyrządzoną zupę nazwałam wodzianką jaką mój mąż przygotowuje w domu. W moim domu rodzinnym wodziankę robiło się na łoju lub smalcu tylko pokrojony chleb , czosnek , sól i pieprz do tego smalec i zalewało się wodą.