Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupka szybka, łatwa i uwielbiana przez dzieci. Szczególnie polecam w upalne letnie dni, choć u nas pojawia się na stole w różnych porach roku (również z mrożonych owoców)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9527
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9527
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Składniki
Owoce świeże należy umyć, a mrożone rozmrozić (zostały umyte przed mrożeniem, prawda? ;-)). W przypadku owoców bezpestkowych można je od razu zblendować i zagotować (0,5 kg na 1 l wody). Natomiast owoce z pestkami należy najpierw wydrylować lub zagotować i przetrzeć przez sitko (o szerokich oczkach).
Odlać pół szklanki zupy, dodać śmietanę, a następnie dobrze rozmieszać. Połączyć z zupą i posłodzić do smaku. W przypadku zupy wiśniowej koniecznie dodać goździki. Podawać z makaronem, na zimno lub na ciepło.