Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z serii: co znalazłam w lodówce wrzuciłam do gara :) Można by ją nazwać po prostu jarzynową. Niby nic specjalnego, wydawałoby się po składnikach, ale jest jeden szczegół, który nadaje takiej zupie wyjątkowego smaku i aromatu. Otóż każdy produkt najpierw podsmażam przed gotowaniem. W ten sposób wydobywam z każdego warzywa głębię smaku. Gotowane razem z ziołami i przyprawami tworzą świetną zupę, polecam :)
nóż, patelnia, duży garnek
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 443
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 443
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Składniki
Aby zupa nie była zbyt słodka w smaku, w stosunku do innych warzyw użyłam najmniej marchewki i pietruszki. Największą ilość stanowią ziemniaki. Aby nadać charakter zupie zastosowałam dużo ziół i przypraw, a pikanterii nadałam dodając ostrą papryczkę. Lekką kwasowość uzyskałam dzięki dodatkowi domowego sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany.
Przygotować warzywa: -ziemniaki obrać, pokroić w kostkę -marchewkę i pietruszkę w kostkę, talarki lub półplasterki -obraną cebulę w kostkę -czosnek w cienkie plasterki -z papryk usunąć gniazda nasienne pokroić w krótkie paseczki -wypłukanego pora w talarki
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażać kolejno: -cebulę z czosnkiem i połową gałązki tymianku -dodać papryki i por, podsmażać chwilę mieszając Przełożyć do garnka na zupę.
Na tej samej patelni rozgrzać masło i podsmażać mieszając ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą ( 1,5 l ) Dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę, gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Jeżeli zamiast sosu będziecie używać świeżego pomidora, to należy go najpierw sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy w trakcie gotowania.
Natomiast sos należy rozmieszać ze śmietaną, zahartować gorącym wywarem i doprawić zupę. Wsypać majeranek, czosnek staropolski, włożyć pozostałą gałązkę tymianku. Pozostawić zupę na minimalnym ogniu, tylko do podtrzymania temperatury, ok. 15 min.w celu zintegrowania się smaków. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i odrobiną maggi.
Na talerzu posypać posiekanym szczypiorem, udekorować gałązkami tymianku i jadalnymi kwiatami, smacznego :)