Do góry

Zupy Przepis na:

Zacierkowa jak u mamy zabielana.

Zacierkowa jak u mamy zabielana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 657 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 295

Witajcie to znowu ja dziś przedstawię wam przepis na zupę zacierkową jaką gotował mój dziadek i gotuje do dziś moja mama. Tak wiem zaraz będą wpisy że zacierkowej się nie zabiela bo już tak mi pisali na grupach kulinarnych na Facebooku. Ja jednak jestem innego zdania każdy gotuje jak umie i na co go stać taka jest moja domena w kuchni. Jeśli ktoś chce niech je na okrągło krewetki i inne owoce morza ja za tym nie przepadam i nie zajadam i nikt mnie do tego nie zmusi. Uwielbiałam kuchnie mojego dziadka i mamy, teraz też jestem mamą już nastolatków i oni uwielbiają moje gotowanie.

Składniki

  • 1 marchew 200 g,
  • 1 korzeń pietruszki 150 g,
  • 2 porcje rosołowe,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy),
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta lub ziarenka smaku,
  • 1 czubata łyżka suszonego kopru,
  • 1 duża śmietana 330 ml 30 %.
  • zacierki :
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 14 łyżek przegotowanej zimnej wody.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zacierkowa jak u mamy zabielana.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte porcje kurze, marchew pokrojona dowolnie oraz korzeń pietruszki pokrojony dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na porcjach. Jak mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liście selera i pora, ziela angielskie, liście laurowe oraz ulubioną przyprawę ( podałam w składnikach dwie łyżki ale dużo jest zależne od przyprawy jaką dodajemy ). Całość gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy wywar na porcjach gotuje się z ziemniakami i dodanymi składnikami, przygotować ciasto na zacierki a mianowicie do salaterki wsypać mąkę wlać podaną ilość wody i za pomocą widelca wymieszać do połączenia się mąki z wodą na jednolite ciasto.

  3. Jak już ziemniaki w wywarze są miękkie na widelec zamoczony w gorącym wywarze nabierać małą porcje ciasta i wkładać do wywaru z ziemniakami. Gdy dodaliśmy już wszystkie zacierki dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pogotować na wolnym ogniu przez dziesięć minut.

  4. Gdy zacierki w zupie gotowały się wyznaczony czas i są miękkie razem z ziemniakami, wtedy wlać całą śmietanę szybkim ruchem zamieszać i lekko zagotować. Na koniec dodać suszony koper zwiększyć ogień, zagotować i zdjąć z ognia, można jeszcze doprawić według swego smaku.

  5. Ugotowaną zupę można podać z pieprzem czarnym świeżo zmielonym. Tak przygotowane zacierki są bardzo mięciutkie o wiele smaczniejsze niż z jajkiem. Jeśli komuś nie pasuje ten przepis może robić według siebie. U mnie zupa zniknęła w parę sekund nawet nie zdążyłam się obejrzeć a już nie było dobrze że zdążyłam wlać sobie miseczkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń