Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na wielkanocny żurek

Przepis dnia 2019-04-12
Zakwas na wielkanocny żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 1370

Czas tak szybko ucieka, że nawet nie zorientowałam się, że do świąt został jedynie dobry tydzień. Jest więc to ostatni moment, aby przygotować domowy zakwas, na bazie którego powstanie przepyszny świąteczny żurek. Zapraszam!

Składniki

  • Woda ok. 500-600 ml
  • Mąka żytania typu 2000 6 łyżek
  • Liście laurowe 9 szt.
  • Ziele angielskie 12 szt.
  • Czosnek 7 ząbków
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę.

    Do litrowego dobrze umytego słoika wsypać mąkę. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać.

    Słoik przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu. Codziennie mieszać.

  2. Zakwas jest gotowy gdy poczujemy jego kwaskowość. Zazwyczaj jest to po 5-6 dniach. Po tym czasie zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 12 kwietnia Nigdy nie robilam, a widze, ze to takie proste. Musze wypróbowac, moze zdaze na swieta :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 12 kwietnia Od lat robię taki sam ale daję mniej czosnku. Teraz zrobię wg Twojego przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 11 kwietnia Nigdy nie robiłam takiego zakwasu, bo nie miałam przepisu. Ale już przepis jest i zakwas już zrobiony:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 11 kwietnia Rzeczywiście, ostatnia chwila na zakwas. Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń