Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas tak szybko ucieka, że nawet nie zorientowałam się, że do świąt został jedynie dobry tydzień. Jest więc to ostatni moment, aby przygotować domowy zakwas, na bazie którego powstanie przepyszny świąteczny żurek. Zapraszam!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9653
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1149
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11504
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 520
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9653
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1149
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11504
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 520
Składniki
Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę. Do litrowego dobrze umytego słoika wsypać mąkę. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Słoik przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu. Codziennie mieszać.
Zakwas jest gotowy gdy poczujemy jego kwaskowość. Zazwyczaj jest to po 5-6 dniach. Po tym czasie zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)