Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas tak szybko ucieka, że nawet nie zorientowałam się, że do świąt został jedynie dobry tydzień. Jest więc to ostatni moment, aby przygotować domowy zakwas, na bazie którego powstanie przepyszny świąteczny żurek. Zapraszam!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 812
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 505
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 812
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 505
Składniki
Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę. Do litrowego dobrze umytego słoika wsypać mąkę. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Słoik przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu. Codziennie mieszać.
Zakwas jest gotowy gdy poczujemy jego kwaskowość. Zazwyczaj jest to po 5-6 dniach. Po tym czasie zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)