Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas tak szybko ucieka, że nawet nie zorientowałam się, że do świąt został jedynie dobry tydzień. Jest więc to ostatni moment, aby przygotować domowy zakwas, na bazie którego powstanie przepyszny świąteczny żurek. Zapraszam!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3120
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422223
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2282
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3120
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422223
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2282
Składniki
Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę. Do litrowego dobrze umytego słoika wsypać mąkę. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Słoik przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu. Codziennie mieszać.
Zakwas jest gotowy gdy poczujemy jego kwaskowość. Zazwyczaj jest to po 5-6 dniach. Po tym czasie zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)