Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-03-2018
Do świąt Wielkiejnocy zostało półtora tygodnia, więc najwyższy cza, aby zabrać się za przygotowanie zakwasu, który będzie idealną bazą do świątecznego żurku. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie własnego zakwasu jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a wszystko robi się już samo. Należy jedynie zabrać się za to odpowiednio wcześnie. Żurek, który powstanie na danym zakwasie jest rewelacyjny (wkrótce przepis). A więc do dzieła. :)
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29199
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1641
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18528
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 648
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29199
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1641
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18528
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 648
Składniki
Do dużego słoika wsypać mąkę, następnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielski. Wszystko zalać wodą i dokładnie wymieszać.
Przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym, codziennie mieszać.
Gdy poczujmy kwaskowość to znak, że zakwas jest gotowy (zwykle zajmuje to 5 dni). Gotowy zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)