Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-03-2018
Do świąt Wielkiejnocy zostało półtora tygodnia, więc najwyższy cza, aby zabrać się za przygotowanie zakwasu, który będzie idealną bazą do świątecznego żurku. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie własnego zakwasu jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a wszystko robi się już samo. Należy jedynie zabrać się za to odpowiednio wcześnie. Żurek, który powstanie na danym zakwasie jest rewelacyjny (wkrótce przepis). A więc do dzieła. :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118400
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8507
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3136
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2273
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1604
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118400
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8507
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3136
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2273
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1604
Składniki
Do dużego słoika wsypać mąkę, następnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielski. Wszystko zalać wodą i dokładnie wymieszać.
Przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym, codziennie mieszać.
Gdy poczujmy kwaskowość to znak, że zakwas jest gotowy (zwykle zajmuje to 5 dni). Gotowy zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)