Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-03-2018
Do świąt Wielkiejnocy zostało półtora tygodnia, więc najwyższy cza, aby zabrać się za przygotowanie zakwasu, który będzie idealną bazą do świątecznego żurku. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie własnego zakwasu jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a wszystko robi się już samo. Należy jedynie zabrać się za to odpowiednio wcześnie. Żurek, który powstanie na danym zakwasie jest rewelacyjny (wkrótce przepis). A więc do dzieła. :)
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 489
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 985
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 181
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2712
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 489
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 985
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 181
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2712
Składniki
Do dużego słoika wsypać mąkę, następnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielski. Wszystko zalać wodą i dokładnie wymieszać.
Przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym, codziennie mieszać.
Gdy poczujmy kwaskowość to znak, że zakwas jest gotowy (zwykle zajmuje to 5 dni). Gotowy zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)