Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-03-2018
Do świąt Wielkiejnocy zostało półtora tygodnia, więc najwyższy cza, aby zabrać się za przygotowanie zakwasu, który będzie idealną bazą do świątecznego żurku. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie własnego zakwasu jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a wszystko robi się już samo. Należy jedynie zabrać się za to odpowiednio wcześnie. Żurek, który powstanie na danym zakwasie jest rewelacyjny (wkrótce przepis). A więc do dzieła. :)
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5384
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1735
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5280
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1780
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5384
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1735
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5280
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1780
Składniki
Do dużego słoika wsypać mąkę, następnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielski. Wszystko zalać wodą i dokładnie wymieszać.
Przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym, codziennie mieszać.
Gdy poczujmy kwaskowość to znak, że zakwas jest gotowy (zwykle zajmuje to 5 dni). Gotowy zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)