Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sprawdzony przepis dostałam od Pani, która sprzedaje warzywa. Jak tylko go zrobiłam od razu mi posmakował, ma wyjątkowy smak. Oczywiście smak zakwasu zależy od przypraw jakie dodamy do buraków. Zapraszam do obejrzenia filmu.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5391
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1746
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5287
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1795
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5391
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1746
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5287
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1795
Składniki
Potrzebny jest nam słój 2 litrowy. Polecam założyć rękawiczki do przygotowania buraków. Buraki umyć i obrać, opłukać pod zimna wodą, pokroić w średnią kostkę. Wrzucic do słoja ,dodać przyprawy. Przegotowana letnią wodę posolic ,dodać cukier ,zamieszać zalać nasze buraki, włożyć piętkę z razowego chleba. Pamiętaj buraki musza być zakryte zalewą. Przykrywamy ścierką i zakładamy gumkę. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 5 dni
Każdego dnia należy zakwas zamieszać drewnianą łyżką(nie metalową). Po 3 dniach z zakwasu wyciągnąć piętkę chleba. Jeśli na zakwasie pojawi się bialy nalot ,zebrać drewnianą łyżką. Po 5 dniach zakwas przecedzić przez sitko.
Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodowce do 10 dni. Zakwas możemy również pasteryzować i przechowywać w spiżarni. Jeśli chodzi o pozostałe buraki z zakwasu, to polecam je wykorzystać drugi raz robiąc ponownie zakwas z buraków. Wystarczy dodać przyprawy i zalać zalewą, pozostała procedura jest ta sama co wcześniej. Taki zakwas używamy do robienia barszczu wigilijnego lub pijemy dla samego zdrowia. Polecany jest dla każdego. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube,tam też znajdziecie inne przepisy związane z Bożym Narodzeniem. Życzę wszystkim moim widzom Wesołych Świat Bożego Narodzenia 2021 .