Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zalewajka jest bardzo podobna do żurku, jednak różni się tym, że w tradycyjnej zalewajce nie ma włoszczyzny, a mięso gotuje się w wodzie. Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dorzucić do niej dwa suszone borowiki. Jeśli chcesz, by zalewajka zachowała dłużej świeżość, nie wkładaj do garnka z wywarem jajek, a dekoruj nimi talerz dopiero podczas nalewania zupy.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21644
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21644
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój ziemniaki w większą, a cebulę w mniejszą kostkę. Do dużego garnka wlej olej, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, a następnie cebulę. Podsmaż chwilę i dodaj ziemniaki. Gdy warzywa nabiorą ładnego zapachu, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i plasterki białej kiełbasy. Duś składniki chwilę, a następnie zalej wodą do połowy garnka i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półtwarde.
W oddzielnej misce zmieszaj zakwas ze śmietaną oraz majerankiem i kminkiem. Dolej wymieszany zakwas do zupy i gotuj jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby dopraw zalewajkę solą i pieprzem.
Nalewaj zupę do talerzy, udekoruj ćwiartkami ugotowanego jajka i natką pietruszki. Jedz samodzielnie lub z kromką ulubionego pieczywa.