Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą starannością starałam się odtworzyć tę zupę. Chyba się udało. Polecam każdemu.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 341
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 532
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 341
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 532
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
Składniki
Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, żeby namiękły. Jeśli są większe, to pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak 5 cm ponad i dodać grzyby z zalewą. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać zakwas na żurek i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Jeszcze pogotować kilka minut na wolnym ogniu. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę i tuż przed podaniem dodać jeszcze posiekany koperek. Zupa powinna być dość gęsta. Smacznego. Porady Z uwielbieniem wspominamy babcine kuchnie. Taka zalewajka, to palce lizać. Przywołuje miłe wspomnienia. Nikt nie myślał kiedyś, czy wegetariańskie danie, czy nie. Babcia gotowała z tego co było w domu, z tego co było zgromadzone z pola, z lasu. Taka zupa ma przepiękny zapach grzybów, koperku. Smak lekko kwaśny za sprawą ukwaszonej mąki żytniej, złagodzony śmietaną. Czasami była okraszona skwarkami, albo z kawałkiem swojskiej kiełbasy.