Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :) Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków, ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy, tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką - choć i z tym wiąże się wiele historii... W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur - Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem, a Tata jadł je na osobnym talerzu. A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co drugi talerz jadłam inaczej :) Bez względu na to jak podacie ziemniaki - na pewno będzie pysznie! :)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 327
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4720
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 110
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 327
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4720
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 110
Składniki
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka dodajemy boczek i kość lub żeberka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (40-50 minut).
Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i wlewamy zakwas żurkowy cały czas mieszając zupę, aby nie utworzyły się w niej grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Stawiamy garnek znów na małym ogniu i gotujemy jeszcze 10 minut.
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją na maśle. Ziemniaki tłuczemy i mieszamy z cebulką. Gotowy żurek podajemy z ziemniakami... w wersji, jaką bardziej wolimy ;)