Do góry

Zupy Przepis na:

Żeniaty żur

Żeniaty żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1239

Dodano:

Odsłon: 844

Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :) Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków, ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy, tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką - choć i z tym wiąże się wiele historii... W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur - Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem, a Tata jadł je na osobnym talerzu. A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co drugi talerz jadłam inaczej :) Bez względu na to jak podacie ziemniaki - na pewno będzie pysznie! :)

Składniki

  • 250 ml zakwasu żurkowego
  • 2,5 l wody
  • 20 dag wędzonego boczku
  • mały kawałek wędzonych kości lub żeberek
  • garść suszonych podgrzybków
  • 200 g pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Żeniaty żur

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
    Do garnka dodajemy boczek i kość lub żeberka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (40-50 minut).

  2. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i wlewamy zakwas żurkowy cały czas mieszając zupę, aby nie utworzyły się w niej grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
    Stawiamy garnek znów na małym ogniu i gotujemy jeszcze 10 minut.

  3. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
    Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją na maśle.
    Ziemniaki tłuczemy i mieszamy z cebulką.
    Gotowy żurek podajemy z ziemniakami... w wersji, jaką bardziej wolimy ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń