Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :) Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków, ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy, tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką - choć i z tym wiąże się wiele historii... W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur - Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem, a Tata jadł je na osobnym talerzu. A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co drugi talerz jadłam inaczej :) Bez względu na to jak podacie ziemniaki - na pewno będzie pysznie! :)
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 407
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15173
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 407
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15173
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Składniki
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka dodajemy boczek i kość lub żeberka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (40-50 minut).
Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i wlewamy zakwas żurkowy cały czas mieszając zupę, aby nie utworzyły się w niej grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Stawiamy garnek znów na małym ogniu i gotujemy jeszcze 10 minut.
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją na maśle. Ziemniaki tłuczemy i mieszamy z cebulką. Gotowy żurek podajemy z ziemniakami... w wersji, jaką bardziej wolimy ;)