Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć zupa ta wymaga trochę czasu, to jednak warto go poświęcić. Świeża, aromatyczna i pełna witamin. Wykorzystujmy właśnie teraz świeżą zieleninę z ogródka :)
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 430
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 989
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 96
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 430
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 989
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 96
Składniki
Wkładamy do garnka warzywa na bulion, pomijając brokuł i cebulę. Zalewamy zimną wodą (1 l ) i stawiamy na wolnym ogniu. Cebulę dzielimy na pół i grillujemy lub pieczemy, po czym dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec wrzucamy brokuł i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar. Zdrewniałe części szparag i marchewkę odrzucamy, resztę warzyw oraz wywar zachowujemy do zupy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i blanszujemy kolejno pokrojony por, dodajemy szpinak, jarmuż (pozbawiony zdrewniałych części) dodajemy masło i mieszając wszystko krótko przesmażamy. Odstawimy do przestudzenia.
Resztę zieleniny drobno siekamy.
Do blendera wkładamy warzywa gotowane i wlewamy połowę bulionu, miksujemy dokładnie, wylewamy do garnka. Z resztą wywaru blendujemy wszystkie warzywa zielone i przelewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie ulubioną jarzynką. Zagotowujemy wszystko na wolnym ogniu.
Mięso z piersi kurczaka odsączamy ręcznikiem papierowym, kroimy w niezbyt drobną kostkę, solimy i pieprzymy, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Zalecam użyć szerokiej patelni i większej ilości oleju, tak, aby kawałki mięsa były w nim zanurzone do połowy. Będą wtedy chrupiące i szybko się usmażą. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie solimy
Pomidorki sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę.
Na talerz wylewamy zupę, dodajemy jogurtowego kleksa, kawałki usmażonego kurczaka i połówki pomidorków.
Kurczaka można zastąpić np. prażonymi pestkami słonecznika lub grzankami.