Do góry

Zupy Przepis na:

Zielona zupa krem

Zielona zupa krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1763

Dodano:

Odsłon: 187

Choć zupa ta wymaga trochę czasu, to jednak warto go poświęcić. Świeża, aromatyczna i pełna witamin. Wykorzystujmy właśnie teraz świeżą zieleninę z ogródka :)
Reklama
Reklama
Zielona zupa krem

Przygotowanie

  1. Wkładamy do garnka warzywa na bulion, pomijając brokuł i cebulę. Zalewamy zimną wodą (1 l ) i stawiamy na wolnym ogniu. Cebulę dzielimy na pół i grillujemy lub pieczemy, po czym dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec wrzucamy brokuł i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar. Zdrewniałe części szparag i marchewkę odrzucamy, resztę warzyw oraz wywar zachowujemy do zupy.

  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i blanszujemy kolejno pokrojony por, dodajemy szpinak, jarmuż (pozbawiony zdrewniałych części) dodajemy masło i mieszając wszystko krótko przesmażamy. Odstawimy do przestudzenia.

  3. Resztę zieleniny drobno siekamy.

  4. Do blendera wkładamy warzywa gotowane i wlewamy połowę bulionu, miksujemy dokładnie, wylewamy do garnka. Z resztą wywaru blendujemy wszystkie warzywa zielone i przelewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie ulubioną jarzynką. Zagotowujemy wszystko na wolnym ogniu.

  5. Mięso z piersi kurczaka odsączamy ręcznikiem papierowym, kroimy w niezbyt drobną kostkę, solimy i pieprzymy, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Zalecam użyć szerokiej patelni i większej ilości oleju, tak, aby kawałki mięsa były w nim zanurzone do połowy. Będą wtedy chrupiące i szybko się usmażą. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  6. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie solimy

  7. Pomidorki sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę.

  8. Na talerz wylewamy zupę, dodajemy jogurtowego kleksa, kawałki usmażonego kurczaka i połówki pomidorków.

  9. Kurczaka można zastąpić np. prażonymi pestkami słonecznika lub grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń