Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gazpacho pochodzi z Hiszpanii, gdzie jest bardzo ciepło. Dlatego zupy na zimno są tam bardzo popularne. Pierwotnie jest to danie z pomidorów, ale w upalne dni warto przygotować także zielone gazpacho z ogórków. Niesamowicie nawadnia organizm, orzeźwia i dostarcza licznych, nieprzetworzonych substancji odżywczych. To świetna propozycja na lato. Bazylia dodaje gazpacho świeżości i aromatycznego zapachu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8165
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4549
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8165
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4549
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Składniki
Warzywa umyj, ogórki obierz ze skórki.
Wszystkie składniki na zielone gazpacho umieść w blenderze i zmiksuj ze sobą do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli wolisz większe kawałki warzyw – miksuj krócej. Jeśli chcesz gładką zupę, miksuj długo i kilkukrotnie przemieszaj zawartość blendera.
Gazpacho rozlej do misek. Ogórka przeznaczonego do dekoracji drobno posiekaj, podobnie jak koperek. Zupę udekoruj ogórkiem, bazylią i koperkiem. Podawaj na zimno.