Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złoty chowder zawdzięcza swój piękny, słoneczny kolor ziarnom kukurydzy i obecności kurkumy. Bo to właśnie one sprawiają, że ta prosta, pożywna zupa jarzynowa błyszczy złotem i jaskrawą żółcią nawet w najbardziej ponury dzień. Chowder idealnie nadaje się na obiad lub kolację w listopadzie, grudniu i styczniu, gdy dni są krótkie i często pochmurne, a przez to trochę smutne. Wtedy zawsze przyda się odrobina słońca na talerzu.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8441
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 522
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8441
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 522
Składniki
Szalotki i czosnek posiekaj. Z liści jarmużu usuń grube nerwy, a następnie porwij je na kawałki lub grubo pokrój. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a kukurydzę odcedź na sitku.
W garnku rozgrzej masło klarowane, a następnie podsmaż na nim szalotkę.
Gdy zmięknie i stanie się szklista, dodaj posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
Wrzuć do garnka pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i jarmuż.
Dodaj też odcedzoną kukurydzę, a następnie smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Do garnka z warzywami dodaj szklankę bulionu oraz mleko. Bezpośrednio do zupy zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj też kurkumę i wymieszaj.
Doprowadź ostrożnie do wrzenia (uważaj, żeby mleko nie wykipiało i nie przypaliło się), a następnie gotuj do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania przypraw solą do smaku.
Na każdym talerzu połóż porcję tartego cheddara, a następnie dodaj porcję zupy.
Na koniec posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Gotowe, złoty chowder można podawać. Zupa jest nie tylko piękna, słoneczna i poprawiająca humor swoim wyglądem, ale również sycąca. Smacznego!