Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa a’la bolognese

Zupa a’la bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 2286 Ocena: 50313

Dodano:

Odsłon: 890

Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis.

Składniki

  • 250 g boczku surowego
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 250 g makaronu penne
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa a’la bolognese

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.
    Boczek kroimy w paski, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy mięso mielone, pokrojone warzywa, dusimy pod przykryciem.
    Dolewamy wino, odparowujemy, zalewamy bulionem, dodajemy passatę, oregano, gotujemy przez kwadrans.
    Następnie dodajemy parmezan, dokładnie łączymy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń