Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio znudziły mi się już tradycyjne obiady i zupy. Chciałam zrobić coś nowego, coś innego, bardziej wyrazistego w smaku. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł, żeby zrobić zupę z mięsem mielonym w stylu meksykańskim. Tak też uczyniłam. Nie jest to prawdziwa zupa meksykańska, bo nigdy w Meksyku nie byłam i takiej nie jadłam. Jest to jednak moja wariacja na temat tej zupy. Użyłam do niej warzyw konserwowych i przecieru pomidorowego. Dodałam sporo przypraw i czosnek.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2991
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2080
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 795
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2991
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2080
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 795
Składniki
Mięso wieprzowe zmieliłam w maszynce do mielenia. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Zeszkliłam ją na oleju na patelni, po czym dodałam do niej zmielone mięso. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą w proszku i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso smażyłam co jakiś czas obracając i rozgniatając widelcem, aż straciło różowy kolor. Przesmażone mięso przełożyłam do większego garnka. Obydwa rodzaje fasoli z puszki oraz kukurydzę odsączyłam na sicie i przełożyłam do garnka z mięsem. Do garnka nalałam tyle wody, żeby swobodnie zakryć składniki zupy. Włożyłam listek i ziele angielskie. Przecisnęłam przez praskę obrane ząbki czosnku. Dodałam majeranek i zioła prowansalskie. Posoliłam do smaku. Zupę ustawiłam na ogniu i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy. Zupę od tego momentu gotowałam jakieś 40 minut. Na koniec zupę można jeszcze doprawić brakującymi przyprawami. Zupę oczywiście podajemy na gorąco. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można ją podać z dodatkiem pieczywa lub np. z tortillą.