Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa a'la meksykańska

Zupa a'la meksykańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2936

Dodano:

Odsłon: 491

Ostatnio znudziły mi się już tradycyjne obiady i zupy. Chciałam zrobić coś nowego, coś innego, bardziej wyrazistego w smaku. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł, żeby zrobić zupę z mięsem mielonym w stylu meksykańskim. Tak też uczyniłam. Nie jest to prawdziwa zupa meksykańska, bo nigdy w Meksyku nie byłam i takiej nie jadłam. Jest to jednak moja wariacja na temat tej zupy. Użyłam do niej warzyw konserwowych i przecieru pomidorowego. Dodałam sporo przypraw i czosnek.

Składniki

  • ok. 600-700g mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 większa cebula
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa a'la meksykańska

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe zmieliłam w maszynce do mielenia. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Zeszkliłam ją na oleju na patelni, po czym dodałam do niej zmielone mięso. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą w proszku i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso smażyłam co jakiś czas obracając i rozgniatając widelcem, aż straciło różowy kolor. Przesmażone mięso przełożyłam do większego garnka. Obydwa rodzaje fasoli z puszki oraz kukurydzę odsączyłam na sicie i przełożyłam do garnka z mięsem. Do garnka nalałam tyle wody, żeby swobodnie zakryć składniki zupy. Włożyłam listek i ziele angielskie. Przecisnęłam przez praskę obrane ząbki czosnku. Dodałam majeranek i zioła prowansalskie. Posoliłam do smaku. Zupę ustawiłam na ogniu i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy. Zupę od tego momentu gotowałam jakieś 40 minut. Na koniec zupę można jeszcze doprawić brakującymi przyprawami. Zupę oczywiście podajemy na gorąco. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można ją podać z dodatkiem pieczywa lub np. z tortillą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń