Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekretem udanej zupy cebulowej jest długie gotowanie na małym ogniu. Ja całą gotuję na ustawieniu najchłodniejszej pozycji na płycie elektrycznej. Trzeba trochę poczekać i wymaga to cierpliwości, ale zupa to całkowicie wynagradza. Nie warto skracać czasu i ustawiać wyższej temperatury dla przyspieszenia procesu, bo to przyniesie odwrotny skutkiem. Zupa będzie mało aromatyczna i blada.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 341
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1406
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 341
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1406
Składniki
Cebule obrać i pokroić w cienkie pióra. W garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać cebulę. Cały czas pod garnkiem ma być najmniejszy możliwy ogień. W kuchni elektrycznej ja całą zupę robię na pozycji 1.
Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek pokrojony w plasterki i brązowy cukier. Wszystko zamieszać i smażyć aż do momentu jak cebula zacznie się karmelizować i stanie się miękka w złotym kolorze. Cebulę trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliła. Cały proces karmelizowania cebuli powinien trwać 0,5-1 godziny. Cebula przez ten czas zmniejszy swoja objętość o ok. połowę.
Nagrzać piekarnik do 160C. Zalać cebulę bulionem i dodać suszone grzyby. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. W tym czasie w piekarniku zrobić grzanki i zetrzeć ser. Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu gdy ser się roztopi.