Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdziwy francuski przysmak i rarytas. Karmelizowana cebula nadaje jej wyjątkowej słodyczy, a bulion wołowy jest pełen smaku umami.
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 549
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 645
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5463
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4786
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 995
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8506
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 549
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 645
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5463
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4786
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 995
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8506
Składniki
Cebule pokrój w cienkie piórka. W dużym garnku roztop masło. Dodaj olej, cebulę, sól, pieprz i cukier. Smaż wszystko do momentu skarmelizowania cebuli, na początku od czasu do czasu mieszając. W późniejszej fazie obróbki mieszać musisz często i zeskrobuj pozostałości ze ścianek garnka. Jeśli cebula zbyt szybko się przyrumienia zmniejsz ogień i dodaj kilka łyżek wody. Cały proces powinien zająć 45-55 minut.
Do garnka dodaj wino i zwiększ ogień. Mieszaj drewnianą łyżką, zeskrobując wszystkie pozostałości z dna i ścianek. Gotuj przez ok. 8-10 minut do rozpadnięcia cebuli. Wsyp mąkę i mieszaj przez minutę. Dodaj bulion, sos Worcestershire, tymianek i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.
W międzyczasie bagietki pokrój na kromki i podpiecz je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Odłóż je na bok.
Kiedy zupa jest gotowa, usuń liście laurowe. Przelej zupę do jednoporcjowych naczyń odpowiednich do zapiekania. Na wierzchu połóż po 1-2 kromki przygotowanych wcześniej bagietek. Posyp zupę równomiernie serem Gruyere, a następnie parmezanem. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 3-5 minut. Przed podaniem odstaw naczynia na kilka minut, by miski się schłodziły.