Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrzan jest obowiązkowym elementem każdego koszyczka wielkanocnego. Nic więc dziwnego, że zupa chrzanowa jest - obok żurku - najpopularniejszym pierwszym daniem świątecznego obiadu.
Potrawa cechuje się wyjątkową kremowością, dzięki blendowanym, jasnym warzywom. Charakterystyczna ostrość chrzanu jest lekko złagodzona przez delikatny aromat kalafiora. Zupę robi się bardzo prosto i szybko - będzie gotowa w zaledwie 15 minut. To idealna propozycja dla osób zapracowanych, które chcą podać na świąteczny stół coś naprawdę pysznego.
Zupa chrzanowa w tym wydaniu ma dużo aromatycznych warzyw, które na początku gotuje się do miękkości. Potrawa zabielana jest mlekiem, żeby zrównoważyć wyrazisty smak chrzanu i nadać jej kremowości. Nie może też zabraknąć przypraw oraz dodatków, czyli jajek na twardo czy natki pietruszki. Ta zupa chrzanowa jest jarska, ale jeśli chcesz sprawić, że będzie miała jeszcze więcej smaku, możesz dodać podpieczone, chrupiące plasterki bekonu czy szynki szwarcwaldzkiej. Zupa chrzanowa z boczkiem to bardzo sycąca propozycja.
Blender ręczny
Obok żurku to najlepsza propozycja zupy na Wielkanoc. Szybka w wykonaniu, gęsta i sycąca. Z jajkiem i kiełbasą smakuje po prostu obłędnie. Do jej przygotowania warto użyć świeżo startego chrzanu. Ten cechuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco, dzięki czemu łagodzi stany zapalne i pomaga przy infekcjach. Miska zupy chrzanowej rozgrzewa i wspiera w walce z przeziębieniem. Co więcej, korzeń chrzanu poprawia trawienie. Nie tylko smak zupy, ale też właściwości jej głównego składnika powinny przekonać do jej szybkiego przyrządzenia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5302
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 853
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11730
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5062
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5302
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 853
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11730
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5062
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Do dużego garnka wlej bulion warzywny. Dodaj grubo posiekane (wcześniej obrane lub oczyszczone): cebulę, ziemniaki, kalafior i czosnek. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, przez ok. 15 minut.
Dodaj mleko. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania konsystencji kremu.
Dodaj chrzan oraz przyprawy. Ilość chrzanu możesz zmniejszyć, jeśli nie lubisz ostrej zupy.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój na połówki. Ewentualnie szynkę szwarcwaldzką podsmaż na patelni do uzyskania chrupkości.
Gęstą i pyszną zupę chrzanową rozlej do głębokich talerzy. Do każdego włóż po 2-3 połówki jajka (i kilka kawałków chipsa z szynki). Udekoruj natką pietruszki według uznania.