Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w smaku i szybka w przygotowaniu. Zupa chrzanowa to idealna alternatywa dla żurku czy białego barszczu, które najczęściej goszczą na wielkanocnym stole.
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 542
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 736
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do p...
Odsłon: 5278
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 542
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 736
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do p...
Odsłon: 5278
Składniki
Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć w garnku, do zarumienienia i wytopienia się tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew pokrojoną w plasterki. Krótko podsmażyć i zalać bulionem. Dodać ziele, liście laurowe i majeranek. Gotować, aż ziemniaki i marchew będą prawie miękkie. Dodać pokrojoną na plasterki białą kiełbasę, chrzan i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo i rzeżuchą.
Rady: Jeśli boczek jest zbyt tłusty, część wytopionego tłuszczu można odlać. Zamiast boczku zupę można ugotować na wędzonym kościach ze schabu czy żeberek. Śmietanę 18 % można zastąpić śmietaną 30%. Ilość dodanego chrzanu zależy od preferencji, w tracie dodawania warto spróbować czy smak i ostrość zupy jest odpowiednia.