Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z dań idealnie nadających się na stół wielkanocny jest zupa chrzanowa. To jest bardzo aromatyczna zupa-krem z podstawowych warzyw z dodatkiem chrzanu, przy czym najlepszy byłby świeży chrzan. Kto ma ogródek i w ogródku chrzan, ten nie będzie miał kłopotu. Ale teraz, w okolicach Wielkanocy, świeży korzeń chrzanu można kupić w bardzo wielu miejscach. Na targach i ryneczkach, w warzywniakach, a nawet w niektórych dyskontach i supermarketach. Kupując lub wykopując chrzan weź od razu więcej, bo przyda się też do świątecznej ćwikły i paru innych zastosowań. Zupa chrzanowa jest bezglutenowa i wegańska, jeśli jednak zechcesz dodać do niej kleks słodkiej śmietanki, to przestanie być wegańska, a stanie się wegetariańska.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 476
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 476
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Składniki
Umyj i obierz ziemniaki i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż do garnka i zalej gorącym bulionem warzywnym. Bulionu użyj tylko tyle, aby przykrył warzywa. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
Gdy warzywa się gotują masz czas na oliwę szczypiorkową, której przygotowanie jest bardzo łatwe. Ja użyłam szczypioru od cebulki siedmiolatki, która już pięknie zieleni się w ogrodzie.
Szczypiorek lub szczypior pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj dokładnie z oliwą lub z wybranym olejem.
Bardzo fajny jest olej konopny, bo ma zielony kolor i mnóstwo korzystnych NNKT.
Powstały płyn przecedź przez gęste sitko, aby oddzielić cząstki szczypioru.
Oliwę szczypiorkową (lub olej szczypiorkowy) przelej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce do 3 tygodni, ale pewnie zużyjesz prędzej. Przed użyciem należy wstrząsnąć, ponieważ zawartość butelki może się rozwarstwić. Oliwa szczypiorkowa jest świetna do skrapiania i ozdabiania rozmaitych dań, a zwłaszcza kremowych zup i sałatek. Albo do polania plastrów pomidora latem, mniam! Pozostałego na sitku szczypioru nie wyrzucaj, ale koniecznie dodaj go do jajecznicy albo do dowolnej pasty na chleb. Na przykład jajecznej, twarożkowej, warzywnej albo z wędzonego twarogu lub tofu.
Wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie, a warzywa zmiksuj na gładko. Do kremu dodaj chrzan (do smaku, więc nie wszystko na raz, bo zarówno świeżo tarty chrzan, jak i ten ze słoika bywają różnej mocy) i ewentualnie szczyptę soli. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej więcej gorącego bulionu. Tylko tyle, aby uzyskać odpowiednią gęstość kremu.
Przypraw jeszcze zupę sokiem z cytryny, odrobiną cukru dla zaokrąglenia smaku i świeżo mielonym pieprzem (uwaga – najlepiej białym).
Zupę-krem rozlej do miseczek, a następnie skrop zieloną, aromatyczną oliwą szczypiorkową. Warto dodatkowo ozdobić talerz wiosennymi kwiatkami i listkami, u mnie jest to jasnota purpurowa, którą w całości widać na zdjęciu z oliwą szczypiorkową.
Podawaj zupę z odrobiną chipsów ziemniaczanych albo z podsmażonymi na osobnej patelni kostkami chleba lub bułki. Smacznego!