Zupa z wkładką:)Delikatnie rozgrzewająca pikantno-słodka zupa chrzanowa z pulpecikami z mięsa z indyka.
Zupa chrzanowa z pulpetami
Składniki
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler kawałek
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 2 szt
- woda 6 szklanek
- masło 1 łyżka
- chrzan tarty ze słoika 2 łyżki kopiaste
- mięso mielone z indyka 0,5 kg
- jajko 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- mielona papryka do smaku
Składniki
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler kawałek
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 2 szt
- woda 6 szklanek
- masło 1 łyżka
- chrzan tarty ze słoika 2 łyżki kopiaste
- mięso mielone z indyka 0,5 kg
- jajko 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- mielona papryka do smaku

Etapy przygotowania
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obieramy i kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i często mieszając podsmażamy ok. 4-5 min. Następnie wlewamy wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, pokrojony seler naciowy i ziemniaki. Gotujemy ok. 10 min. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. W tym czasie przygotowujemy pulpety: do mięsa mielonego dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy i z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je delikatnie do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min - w zależności od wielkości pulpetów. Na koniec do zupy dodajemy chrzan,ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zagotowujemy i po chwili gotowania podajemy /nie gotujemy długo bo chrzan traci swoją "moc"/.

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3177
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2568
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3177
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2568



Składniki
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler kawałek
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 2 szt
- woda 6 szklanek
- masło 1 łyżka
- chrzan tarty ze słoika 2 łyżki kopiaste
- mięso mielone z indyka 0,5 kg
- jajko 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- mielona papryka do smaku
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obieramy i kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i często mieszając podsmażamy ok. 4-5 min. Następnie wlewamy wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, pokrojony seler naciowy i ziemniaki. Gotujemy ok. 10 min. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. W tym czasie przygotowujemy pulpety: do mięsa mielonego dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy i z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je delikatnie do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min - w zależności od wielkości pulpetów. Na koniec do zupy dodajemy chrzan,ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zagotowujemy i po chwili gotowania podajemy /nie gotujemy długo bo chrzan traci swoją "moc"/.