Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cukiniowo-paprykowa

Zupa cukiniowo-paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3417

Dodano:

Odsłon: 198

Sezon na cukinię w pełni więc proponuję zupę z tego warzywa na bulionie z dodatkiem papryki i serka topionego. Tanio, szybko i smacznie:)

Składniki

  • cukinia 2 szt
  • papryka czerwona 1 szt duża
  • cebula czerwona 1 szt
  • serek topiony 10 dag
  • bulion 3 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy obraną, pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystko podsmażamy ok. 5 min. często mieszając.

  2. Do warzyw dodajemy 2 szklanki ciepłego bulionu i gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną.
    Do pozostałego bulionu /1 szklanka/ dodajemy ser topiony /najlepiej śmietankowy, szynkowy lub paprykowy/ i dokładnie mieszamy.

  3. Zupę z warzywami miksujemy blenderem, dodajemy bulion z serkiem i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mocno podgrzewamy.
    Dla wzmocnienia smaku możemy dodać ostrej papryki /mielonej lub świeżej/ i posypać świeżym posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń