Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostra zupa curry z klopsikami, batatami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem pasty curry, mleka kokosowego i masła orzechowego.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 62
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 778
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 77
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 62
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 778
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 77
Składniki
Przygotować klopsiki - zmieszać mieso z posiekaną dymką, 2 łyżkami sosu sojowego, bułką tartą i ostrą papryką. Uformować kulki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na rumiano, przełożyć na talerz.
Cebulę i czosnek posiekać, batata pokroić w kostkę. Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulę aż się lekko zarumieni, dodać starty imbir, i drobno posiekany czosnek, smażyć chwilę, dodać batata oraz pastę curry, smażyć ok 5 minut, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Do zupy dodać klopsiki, gotować ok 20 minut aż batat zmięknie. Dodać mleko kokosowe, zagotować.
Doprawić 4 łyżkami sosu sojowego, sosem rybny, cukrem i limonką, dodać masło orzechowe i wszystko dobrze wymieszać. W razie potrzeby dosolić. Podawać z makaronem ryżowym, posypane kolendrą