Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie rozgrzewa i syci jak smaczna, pożywna zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami. Dodatek boczku i wędzonej kiełbasy dodaje wywarowi smaku, a szczypta wędzonej papryki nadaje lekkiej pikanterii i mnóstwa aromatu. Podawaj zupę cygańską z kromkami ciemnego chleba – będzie idealny do wytarcia nim pozostałości wywaru z talerza.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 13
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 13
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Składniki
Kapustę odciśnij z nadmiaru płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzuć boczek i podsmażaj, by mięso się zarumieniło i wytopił się tłuszcz. Następnie dodaj obraną i posiekaną cebulę, zredukuj moc palnika do średniego i smaż około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj drobno poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Podsmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Dodaj koncentrat wymieszany z paprykami z proszku, wymieszaj. Po minucie dodaj kapustę i zalej całość wodą. Gotuj zupę około 20-30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Ewentualnie możesz dodać szczyptę majeranku. Podawaj zupę gorącą, udekorowaną natką pietruszki, koniecznie z kromkami ciemnego chleba.