Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8646
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8646
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Składniki
Kurę razem z przyprawami i obraną włoszczyzną włóż do garnka, zalej 1,5 l osolonej, zimnej wody. Gotuj na małym ogniu godzinę. Rosół przecedź przez gęste sitko, ponownie przelej do garnka. Wsyp ryż, ugotuj do miękkości. Zupę trzymaj na małym ogniu, aby cały czas była gorąca. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, połącz z żółtkami. Cytryny sparz, wyciśnij sok. (powinno go być ok. pół szklanki). Sok cytrynowy wlewaj stopniowo do ubitych jajek, cały czas mieszając. Przypraw pieprzem. Do masy jajeczno- cytrynowej wlej kilka łyżek gorącego bulionu. następnie masę wlej do garnka z gorącą zupą, energicznie wymieszaj. Zupę rozlej do kokilek lub miseczek. Każdą porcję udekoruj plasterkami cytryny i listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.